Užgavėnės Baisogaloje

Užgavėnės – tai archajiška šventė. Nuo seno mūsų protėviai šventė Užgavėnes, siekdami greičiau išvaryti žiemą ir taip prisišaukti pavasarį. Tad ir vakar prie Baisogalos kultūros centro visi rinkosi bendram tikslui – išvaryti žiemą iš kiemo. Nors ta žiema gal ir nespėjo įkyrėti, bet pavasario, šiltos saulės ir žalios gamtos laukia visi.

Anksčiau labai populiaru buvo persirenginėti – moterys persirengdavo vyrais, o vyrai moterimis, labai populiarios būdavo medinės kaukės. Kuo baisesnės kaukės, tuo didesnė tikimybė, kad žiema išsigandusi pasitrauks. Gąsdinome vakar žiemą garsia ir ausims gražia muzika, kurią atliko Baisogalos kultūros centro netradicinė kapelija „Dainoriai“ (vadovas P. Kablys), žaisdami aktyvius žaidimus, kuriuos inicijavo kultūros centro šokėjai (vadovė J. Kačiukevičienė), rungtyniaudami, triukšmaudami, šokdami. Vienas iš svarbiausių Užgavėnių akcentų – kova tarp lašininio ir kanapinio. Dvikovoje sprendžiasi likimas – jei kanapinis pralaimės, tai pavasario taip ir nesulauksime, o jei kanapinis laimės prieš lašininį, tai tuomet žiema atsitrauks ir bus galima laukti pavasario. Įnirtingai vakar grūmėsi lašininis su kanapiniu. Kadangi kanapinis buvo daugiau blynų tą dieną privalgęs, tai galų gale nugalėjo dvikovoje. Beje, blynai – labai svarbus Užgavėnių simbolis. Vakar visi dalyvavusieji šventėje buvo sotūs, nes blynų nepritrūko.

Užgavėnių šventę baigėme simboliniu Morės sudeginimu, tad dabar belieka laukti pavasario spindulių, kurie atneš jau kitas – pavasariškas – šventes ir renginius.

Nuotraukos Arvydo Žaromskio

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.