„Menant laisvės kainą” : Sausio 13-osios minėjimas Baisogaloje

„Menant laisvės kainą” : Sausio 13-osios minėjimas Baisogaloje

Prieš trisdešimt dvejus metus – 1991 metų sausio 13 dieną įvyko masinis taikus Lietuvos piliečių pasipriešinimas Sovietų Sąjungos vadovybės bandymui jėga paimti į savo rankas Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, Parlamento pastatą ir kitus, valstybiniam perversmui reikšmingus objektus. Kasmet Sausio 13-oji mums primena iškovotą pergalę – Lietuvos laisvę ir jos didvyrius – Laisvės gynėjus.

Minint šią svarbią datą, Baisogalos kultūros centras prisijungė prie pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“. Laisvės gynėjų dienai paminėti dienos pavakarę organizuotas minėjimas „ Menant laisvės kainą”. Kartu prisiminta ir kiekvieno mintyse sukalbėta malda už tuos, kurie kovojo ir žuvo už mūsų Laisvę. Renginyje prisiminti ir tylos minute pagerbti 14 taikių Lietuvos piliečių – Laisvės gynėjų, sugiedota Tautiška giesmė, gyvų gėlių kompozicija garbingai padėta prie paminklo „Žuvusiems už Lietuvos laisvę“. Visi susirinkę pasidžiaugė, jog šiandien Lietuva yra girdima, matoma, žinoma visame pasaulyje. Ir jaunoji karta bus visuomet dėkinga tiems, kurie tą naktį kovojo už tai, kad šiandien mes galime laisvai iškelti trispalvę į orą, galime kalbėti savo, lietuvių kalba, kad galime jausti laisvės skonį. Renginyje svečiavosi ir sveikinimo žodžius susirinkusiems tarė Radviliškio rajono savivaldybės meras Vytautas Simelis, administracijos direktorės pavaduotojas Justinas Pranys, Baisogalos seniūnijos seniūnė Renata Masiulienė, apie svarbius įvykius kalbėjo ir šaulius palaimino Baisogalos parapijos klebonas Arūnas Urbelis. Pasveikinti atvykusių svečių, visi minėjimo dalyviai vieningai klausėsi ir patys pritarė Baisogalos kultūros centro folkloro ansamblio „Dainoriai“ bei Adelės Kablytės (vadovas P. Kablys) atliekamiems kūriniams.

Minėjimo renginį tęsė Baisogalos 608 šaulių kuopos šaulių priesaikos ir pasižadėjimo priėmimo ceremonija, o visi susirinkusieji tapo neeilinio įvykio liudininkais. Po ypatingo momento gausus baisogaliečių būrys drauge su folkloro ansambliu „Dainoriai“ sudainavo finalinę K. Mašanausko dainą „Lietuva“. Po iškilmingo minėjimo visi buvo pakviesti vaišintis R. Narbučio pagaminta kareiviška koše bei rėmėjų (kavinė „Pas Zitą“) keptu gardžiu pyragu ir kvapnia arbata. Pasistiprinę, daugiau nei 50 energingų, entuziastingų, Lietuvą mylinčių žmonių, iškeliavo į 13 kilometrų naktinį žygį. Baisogalos kultūros centro darbuotojai iškilmingai pasitiko iš simbolinio žygio sugrįžusius žygeivius ir juos apdovanojo atminimo diplomais.

Organizatoriai labai dėkoja visiems susirinkusiems, svečiams, visiems buvusiems kartu, folkloro ansambliui „Dainoriai“, Adelei Kablytei, nuolatiniams mūsų rėmėjams ir pagalbininkams – kavinei „Pas Zitą“, R. Narbučiui, Baisogalos seniūnijai, šauniesiems šauliams, jų vadams ir visiems, kurie prisidėjo prie šios datos paminėjimo. Pabuvimas kartu, vienybėje yra pats svarbiausias, nes nežinome, kada prireiks visų mūsų jėgos ir stiprybės palaikyti mūsų valstybę, kad išliktų jos brangiausia vertybė – Laisvė.

Nuotraukos A. Žaromskio ir BKC

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.